VI. A trieda sa zapojila do súťaže s témou: ovocie, zelenina a orechy z našich sadov. Žiaci si na hodine biológii pripravili informácie o ovocí, zelenine a orechoch na A4. Z vytvorených materiálov spravili nástenku. Prezentovali význam ovocia, zeleniny a orechov vo výžive človeka, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie. Ideálne je prijímať vitamíny v ich prirodzenej forme. Medzi najlepšie prirodzené zdroje patrí najmä čerstvé ovocie a zelenina, nakladaná, prípadne varená zelenina, ďalej orechy, semienka či bylinky. Vyvážená a pestrá strava s bohatým zastúpením čerstvej zeleniny a ovocia vám poskytne vitamíny v ich prirodzenej forme a v takej kombinácii ako ich vaše telo potrebuje a vie najlepšie využiť. Aby ste vyťažili z ovocia a zeleniny maximum pre svoj organizmus, treba jesť sezónne plodiny. Každá plodina rastie v takom období, kedy ľudské telo najlepšie využije to, čo mu dokáže poskytnúť. Množstvo príznakov a ochorení sa dá vyliečiť konzumáciou tých správnych potravín. Už naši predkovia poznali silu prírody a vedeli si poradiť. Ľudia nato tak troška pozabudli a zasiahla ich vlna ochorení ktoré nevedia liečiť. Síce sa nedá všetko vyliečiť „obyčajným jabĺčkom“, ale prevencia je dnes dôležitá. Vždy je lepšie zjesť denne pár kusov ovocia a zeleniny, ako neskôr kartón liekov.
Spolu s rodičmi si žiaci pripravili zdravé pokrmy z ovocia, zeleniny a orechov: tvarohová nátierka s pažítkou, cesnaková nátierka, rybacia nátierka, slaný cuketový koláč, domáce műsly s orechmi a ovocím, ovocný šalát, makový koláč, perník, ovocnú bublaninu, koláčiky z ovsených vločiek a ovocia, ovocné kože, čerstvé ovocie...
Žiačky prezentovali informácie aj rapom, bolo to milé a oživilo to našu aktivitu. Rozdelenie zeleniny a ovocia si žiaci zopakovali aj pomocou skupinovej hry s kartičkami. Pripravili sme aj chutné čaje: šípkový a medovkovo-mätový. Všetkým veľmi chutilo.
Ďakujem za spoluprácu rodičom, ktorí deťom pomohli s prípravou zdravých pokrmov.
PaedDr. Katarína Hanesová